IOT

INTERNET OF THINGS

Gemiddeld verbruikt een Nederlander dagelijks zo’n 51 liter water tijdens het douchen. Ik ontworp een IOT product die goed gedrag op een positieve manier beïnvloed.

Probleem
Gemiddeld verbruikt een Nederlander dagelijks zo’n 51 liter water tijdens het douchen. Het waterverbruik blijft jaarlijks stijgen en waterbronnen worden steeds schaarser.

In de douche zijn we ons niet bewust van de tijd, hoelang staan we werkelijk onder de douche en hoeveel water verbruiken we?

Oplossing
Om dit probleem op te lossen heb ik een IOT product ontworpen wat het gedrag op een positieve manier zou beïnvloeden.

Zodra de gebruiker gaat douchen zal het product een indicatie geven van de resterende tijd die hij/zij nog heeft om te douchen. Het product gaat uit van max. 10 minuten.Na het douchen zal de gebruiker direct positieve feedback krijgen. Deze feedback is er alleen als de gebruiker optijd is gestopt. Na afloop krijgt de gebruiker ook een aanvullend mailtje die aangeeft hoeveel water hij/zij heeft verbruikt, negatief dan wel positief.

User Experience
De gebruiker stapt de douchecabine in. De motion sensor in het product merkt beweging op, gaat ‘aan’ en geeft feedback met door de lichten wit te laten knipperen en een geluidje af te spelen. Het product weet nu dat de gebruiker gaat douchen en schakelt de timer in.

Het product geeft de resterende tijd aan die de gebruiker nog heeft om te douchen. De feedback wordt gegeven door middel van licht.

De gebruiker merkt dat de tijd bijna om is en stapt optijd de douche uit.

Het product ziet dat er geen beweging meer is en kijkt naar aanleiding van de timer of de gebruiker binnen 10 minuten heeft gedoucht. Aangezien de gebruiker optijd de douche uit is gestapt klinkt er een positief geluidje.

Na afloop krijgt de gebruiker een positief mailtje met een schatting van het waterverbruik.

Resultaat
De gebruiker is zich door het mailtje bewust van het waterverbruik en zal zijn/haar gedrag daar op aanpassen.